Cum sa conduci defensiv

By | April 28, 2013

Prin conducere preventiva intelegem utilizarea tuturor metodelor de asigurare si atentionare pentru a preveni accidentele. De la privirea in oglinda pana la semnalizarea intentiei de manevra, toate sunt elemente de conducere preventiva.

Ideea este ca fiecare sofer auto trebuie sa se obisnuiasca sa-si dezvolte atentia distributiva pentru a percepe tot fluxul de miscare de pe sosele, sa fie atent in acelasi timp atat la masinile care circula in fata sau spate cat si cei care circula din sens opus sau pe drumurile laturalnice.

Cu alte cuvinte tot timpul trebuie sa fim cu ochii pe mediul inconjurator si semnalizand toate intentiile de manevra, utilizand piese si accesorii auto special concepute pentru acest lucru. Un exemplu ar fi ca daca doresti sa treci pe alta banda, este important ca dupa semnalizare sa te asiguri in oglinda retrovizoare spate cat si in oglinda retrovizoare laterala daca ai cale libera pentru aceasta manevra. Este foarte important sa va asigurati in ambele oglinzi pentru a micsora cat mai mult riscul de a nu observa manevra unui alt autovehicul care circula in spate sau lateral spate.

Pastrarea distantei de la celalalt autoturism este din nou o regula foarte importanta, prin nerespectarea distantei de conducere intre masini creste riscul de accidente. La o viteza mare timpul de reactie la o frana si implicit la semnalul vizual al lampii de semnalizare este foarte mic, de foarte multe ori poate duce la ciocniri sau chiar accidente grave.

Pastrand distanta de deplasare intre masini te asiguri ca ai timp suficient pentru a reactiona la o eventuala manevra apasand pedala de franare sau pentru a face manevre de evitare a autovehicolului.

In timpul conducerii unui autoturism trebuie sa fim foarte atenti la toate semnele si semnlalele din jurul nostru. Cel mai important semnal este evident lumina de semnalizare care ne avertizeaza despre urmatoarea manevra a masinii care semnalizeaza. Prima reactie dupa ce am identificat manevra este sa reducem viteza masinii pentru a permite celuilalt participant la trafic sa execute in siguranta manevra aleasa.

Multe persoane nu pun accent mare pe functionarea corecta a lampilor de semnalizare si circula cu ele defecte, iar acesta este un lucru foarte grav. Prin lipsa de semnalizare sau semnalizarea gresita, ii inducem in eroare pe ceilalti participanti la trafic si crestem riscurile de accidentare. Daca intamplator observam ca lampa de semnalizare functioneaza cu dificultate este important sa oprim autoturismul in prima parcare si sa schimbam becul pentru a rezolva problema.

Facebook Comments

Anunturi gratuite noi:

  • Nu sunt anunturi noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *