Clasificarile rupturilor de menisc

By | April 29, 2013

1. Ruptura de menisc pe genunchi stabil – traumatismul responsabil de o leziune de menisc este variabil, de obicei indirect. Mecanismul cel mai caracteristic este ridicarea din pozitia de hiperflexie. O astfel de miscare, urmata brusc de un blocaj al genunchiului cu pierderea extensiei, permite evocarea cu inalta probabilitate a rupturii de menisc. De asemeni ruptura de menisc se poate datora unui mecanism de torsiune, in mod particular in timpul activitatilor sportive. Aceste accidente trebuie sa evoce si cautarea unei leziuni ale ligamentului incrucisat anterior. Ruptura de menisc se clasifica, in funvtie de morfologia ei, in mai multe tipuri: “toarta de cos”, langheta, ruptura longitudinala sau transversala, si leziuni complexe.
2. Ruptura de menisc traumatica cu un genunchi instabil – Este vorba frecvent despre o leziune asociata a ligamentului incrucisat anterior, foarte rar o ruptura a ligamentului incrucisat posterior sau a ligamentelor colaterale. Pentru a diagnostica leziunea asociata a LIA concomitenta cu leziunea de menisc trebuie sa cautam circumstantele care evoca ruptura ligamentului incrucisat anterior- notiunea de torsiune a piciorului cu piciorul blocat la sol, a cauta cracmente, senzatie de instabilitate perceputa imediat dupa traumatism, sa facem un examen clinic corect si complet care sa caute semnul tipic de sertar anterior al tibiei (semnul Lachmann), sa indicam efectuarea unui examen RMN.
Daca ligamentul incrucisat anterior este rupt si nu se opteaza pentru reconstructia lui, meniscul intern ramane un punct important de stabilizare de la nivelul genunchiului, de aceea mentinerea integritatii lui este foarte importanta, sau daca este lezat, este obligatorie rezolvarea artroscopica a rupturii de menisc. Perioada de recuperare depinde de tipul de leziune si de metoda de tratament, intre 4 saptamani in cazul unei meniscectomii, pana la 12 saptamani in cazul unei suturi de menisc. Totusi, ruptura de menisc este o afectiune tratabila, care permite reintegrarea psiho-sociala si familiala.

Facebook Comments

Anunturi gratuite noi:

  • Nu sunt anunturi noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *